Kategorier
Stipendiater

2023 års stipendiat

Konstnären Catherine Christer Hennix tilldelas det första stipendiet från Sundéns konststiftelse  

Fotokredit: Fergus Padel

Juryns motivering: ”Genom stipendiet hoppas vi lyfta detta banbrytande konstnärskap för en svensk publik och hylla en praktik som fortfarande är högst experimentell och nydanande. Hennix konstnärskap sammanflätar uttryck och tekniker och drivs av ett brett spektrum av referenser från logik, intuitiv matematik, musik och psykoanalys.” 

CC Hennix skulle ha tagit emot stipendiet den 24 november men bara fem dagar före ceremonin avled CC Hennix hastigt i sitt hem i Istanbul. Våra tankar går till CC Hennix familj, vänner och kollegor i konsten. CC Hennix fick meddelandet om utmärkelsen i oktober och uttryckte stor glädje:

— Utmärkelsen är årets bästa nyhet, hittills. Jag är mycket tacksam för ert val som kommer till mig i en tid av stor osäkerhet.

CC Hennix (född 1948 i Stockholm) debuterade 1976 på Moderna Museet med utställningen Topos and Adjoints, curaterad av Ulf Linde. Förutom bildkonstnär är CC Hennix känd som poet, matematiker samt mycket respekterad kompositörspionjär inom genren drone music. CC Hennix konstnärskap har under senare år genererat ett stort intresse hos en ny generation av internationella curatorer och 2018 visades en separatutställning på Stedelijk Museum i Amsterdam med fokus på måleri, väggteckningar och skulptur. De två senaste åren har CC Hennix ställt ut i Malmö, Bolzano och New York. 

Juryn har bestått av Emily Fahlén, curator och konstnärlig ledare för Mint, Carl Hammoud, konstnär, Ann-Sofi Noring, tidigare chef Moderna Museet och Mats Stjernstedt, chef för Malmö Konsthall.  

Kategorier
Stipendiater

Om stipendiet

Stiftelsens första stipendium kommer att delas ut under hösten 2023.

Stipendiet ska ges till en verksam konstnär inom bildkonst — måleri, skulptur, fotografi, film och video, och permanenta installationer. Konstnären ska ha varit verksam under cirka 10 år eller längre, vara yrkesmässigt aktiv och ställa ut.